slapeloosheid

Matthew Walker doceert neurowetenschappen en psychologie aan de universiteit van Berkeley en is directeur van het Center for Human Sleep Science. Hij schreef in 2017 het boek ‘Slaap, Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen’.

Een slaaptekort heeft rampzalige gevolgen voor onze gezondheid, onze levensverwachting, onze veiligheid en onze productiviteit. Een goede nachtrust bevordert welzijn en vitaliteit.

De twee belangrijkste oorzaken van chronische slapeloosheid zijn psychisch: piekeren of emotionele stress en angstgevoelens.

De biologische oorzaak van psychische stress is een hyperactief sympatisch zenuwstelsel. Dit is het systeem waar het vecht- of vluchtmechanisme huist. Het hart gaat sneller kloppen, het bloed sneller stromen, de stofwisseling versnelt, de hersenen gaan in een hogere versnelling en het lichaam maakt meer stress verhogende stoffen zoals cortisol. Langdurig ‘aan’ staan van het sympatisch zenuwstelsel veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen waaronder slapeloosheid.

Lijders aan slapeloosheid zitten vast in een patroon van piekeren en malen. De emotie gerelateerde programma’s en achteruit- en vooruitblikkende herinneringscycli worden voortdurend herhaald waardoor de hersenen niet kunnen worden uitgeschakeld en ze niet in de slaapstand gaan.

Slapeloosheid is een aandoening die in fysiologisch opzicht heel complex is. Slaappillen bezorgen je geen natuurlijke slaap maar verdoven op een primitieve wijze de hogere hersenen in de cortex. Een methode om de slaap te verbeteren is therapie om belemmerende angstgevoelens aan te pakken en verkeerde slaapgewoonten te doorbreken.

Twaalf tips om gezond te slapen